Bağımlılıkla Mücadele, Uygulama ve Araştırma Merkezi

EĞİTİM . DANIŞMA . ÖNLEME

avrasya1

Merkezimizin Amacı

Merkezin amacı, madde bağımlılığının önlenmesine yönelik faaliyetleri geliştirmek ve yaygınlaştırmak, bağımlılıkla mücadelede önleme, erken müdahale, tanı, tedavi, iyileştirme, zarar azaltma, bilgi toplama ve değerlendirme gibi farklı aşamalarında hizmet vermektir.

Merkez kamu yararına çalışan dernekler arasında yer alan ‘Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ ile sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin tüketimini en aza indirmek, sağlıklı bir nesil ve toplumun oluşmasına zemin hazırlamak, bağımlıların kurtulmalarına yardımcı olacak yolları göstermek, tedavi etmek ve bu bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını sağlamak, henüz bağımlı olmayanları uyarmak ve eğitmek amacı ile birlikte çalışır.

Faaliyetlerimiz

Çalışma Alanlarımız

• Alkol bağımlılığı
  • Tütün bağımlılığı
  • Madde bağımlılığı
  • Kumar bağımlılığı
  • Teknoloji bağımlılığı

Bağımlılık Nedir?

Psikiyatrik bir sendrom olan bağımlılığın tanısı için aşağıda sayılan ölçütlerin yalnızca üçünün bir arada görülmesi yeterlidir.

• Kullanılan maddeye tolerans gelişmesi
  • Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
  • Madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan çabalar
  • Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcama
  • Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin olumsuz etkilenmesi
  • Maddenin daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması
  • Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek
avrasya-universitesi-molekuler-biyoloji-genetik-fatma_soylemez

Bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütmekte ve aldığımız sonuçlara göre projeler üretip uygulamaktayız.

Yrd. Doç. Dr. Fatma SÖYLEMEZ

Merkez Müdürü

yavuz3

Sağlık Bilimleri fakültesi olarak merkezin  bilimsel ve akademik çalışmalarını desteklemekteyiz.  Bağımlılıklarla mücadelede yazılı ve görsel medyayı, internet ve sosyal medya ağlarını aktif bir mücadele alanı olarak görüp, mesajların toplumun tüm kesimlerine aktarılması için çalışmaktayız.

Prof. Dr. Yavuz ÖZORAN