ULUSLARARASI COĞRAFI İŞARETLER SEMPOZYUMUNDA ÜNİVERSİTEMİZ TEMSİL EDİLDİ

12-13 Eylül 2017 tarihleri arasında TÜRKPATENT ve Gürcistan Patent Ofisi işbirliğinde, WIPO organizasyonuyla, Trabzon’da, Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu ve Sergisi gerçekleştirildi. TÜRKPATENT ve Gürcistan Ulusal Fikri Mülkiyet Merkeziyle ortaklaşa düzenlenen Sempozyuma Gürcistan başta olmak üzere bir çok bölge ülkelerinden konu ile ilgili uzmanlar ve araştırmacılar katıldı.

Yerel yöneticilerden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU, Trabzon Valisi Yücel YAVUZ ve Bayburt Valisi Ali Hamza PEHLİVAN’ın da katıldığı sempozyuma üniversitemizi temsilen Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. M. Asıf YOLDAŞ, Yrd. Doç. Dr. Burak HERGÜNER, Yrd. Doç. Dr. Cengiz ÖZGÜN katıldılar. Sempozyumun kapanış toplantısında katılımcı öğretim üyelerimizden YOLDAŞ organizasyona katkı amacıyla şunları ifade etti:

“Gnümüzde coğrafi işaretler ülkeler açısından giderek önem kazanmakta ve ülke ekonomileri açısından önemli bir katma değer oluşturmaktadır. İşletmeler ve ülkeler için özgün tasarım, patent ve markaların uluslararası rekabette en önemli araç haline geldiğini, doğru ve fikri mülkiyet politikasına sahip işletmelerin uluslararası krizlerden fazla etkilenmediğini ifade ederek konu ile ilgili daha sonraki yapılacak sempozyumlarda üniversiteler de rol almalıdır. Böylece üreticlerin coğrafi işaret alırken karşılaştıkları sorunlar, tüketicilerin coğrafi işaretler hakkındaki algıları gibi konularda akademisyenler araştırma yaparak katkıda bulunabilirler şeklinde ifadelerde bulundu.

Sempozyumun ardından konuklar katılımcı ülkeler ve bölge illeri tarafından düzenlenen  uluslararası Coğrafi İşaret Sergisi’ni gezerek, yörelere ait lezzetleri tattı ve ürünleri inceledi.