17 MAYIS DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ

‘‘BUGÜN TANSİYONUNUZU ÖLÇTÜRDÜNÜZ MÜ?’’

Hipertansiyon(yüksek tansiyon), kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışlarıdır. Yüksek tansiyonun birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılıktır. Bazen bir hastalığa bağlı olarak görüldüğü gibi gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebilir. Her yaşta görülebilen yüksek tansiyon, yetişkin ve hasta bireylerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülebilmektedir. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma oluşmasına neden olmaktadır. Yüksek tansiyon gelişimini önlemek için; tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanmalıdır.

Tüm bu bilgiler ışığında her yıl 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Hipertansiyon Günü, yüksek kan basıncından kaynaklanan önlenebilir hastalıklar olan inme (felç), kalp ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve halkı korunma, tanı ve tedavi konusunda bilgilendirmek amacıyla organize edilmektedir. Bu kapsamda Avrasya Üniversitesi olarak İlk ve Acil Yardım Programı ile Kızılay Kulübü işbirliğiyle Trabzon Meydan Parkında kurulan çadırda, ücretsiz tansiyon ölçme hizmeti verilerek, broşürler dağıtılmış ve ziyaretçilere Hipertansiyon Hastalığı ile ilgili bilgi verilmiştir.

Murat YEMEZ

İlk ve Acil Yardım Programı Öğrenci Topluluk Başkanı