Avrasya Üniversitesi olarak öncelikli hedefimiz İletişim Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Tıp fakültesi ile Spor Bilimleri Fakültesini Üniversite bünyesine katabilmek. Bu konuda YÖK’e başvurmuş durumdayız’.
Kıtaların buluşma noktasında eğitime açılan kapınız sloganı ile 2010 yılında kurulan Avrasya Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan üniversitenin gelecek planlamalarını anlattı.

“Türkiye’nin eğitime aşık şehri Trabzon’da kurulan üniversitemiz gün geçtikçe daha da büyüyor.  Bugün Üniversitemiz 4 Fakülte ve fakültelerimize bağlı 31 bölüm, 4 Yüksekokul ve yüksekokullarımıza bağlı 47 program ve 3 Enstitü ve enstitülerimize bağlı 17 program ile Avrasya Üniversitesi yoluna emin adımlarla ilerliyor. Üniversitemizde öğrenim gören öğrenci sayımız 10.000’e yaklaştı. Avrasya Üniversitesi kurulduğu günden beri, öğrencilerinin vizyonlarını genişletip girişimci ruhlarını ortaya çıkarmayı, sektöre çalışkan ve aydın insanlar kazandırmayı hedeflemiştir.

Üniversitemiz birçok üniversiteden daha iyi durumda olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Önümüzdeki dönemde yeni binalarımızın inşaatına da başlayacağız.” dedi.

Üniversitenin yol haritasını açıklayan Rektör Asan “Avrasya Üniversitesi olarak öncelikli hedefimiz İletişim Fakültesi, Spor Bilimleri ile Eğitim Fakültesini Üniversite bünyesine katabilmek. Bu konuda YÖK’e başvurmuş durumdayız. Bu fakülteleri Hukuk Fakültesi ve Tıp Fakültesi’nin takip etmesini istiyoruz.

Üniversite olarak Trabzon şehrinin var olan jeopolitik önem ve potansiyeline uygun, lider bir anlayışla ülkemiz ve tüm Karadeniz Bölgesinin ihtiyacına dönük stratejiler geliştirme ve planlamalar yapılmasının gerekliliğinin farkındalığı ile vizyon ve misyonumuzu kurgulamakta ve şehrin son yıllarda gösterdiği dinamik gelişmesine uyum sağlayacak, çözümler üretecek şekilde güncellemekteyiz.

Üniversite olarak yaklaşık 1 yıl önce başlattığımız uluslararasılaşma ve uluslar arası üniversite olma çabalarımız sonrasında gördüğümüz tablo bizi hem heyecanlandırdı hem de ülke olarak görev ve sorumluluklarımızı bir kez daha hatırlattı. Türkiye sadece komşu ülkelerin değil Afrika’ya kadar birçok ülkenin en büyük umudu. Son 10 yılda ülkemizin dış politikada elde ettiği başarılar ve emeğin sonucu işte böyle meyve vermiş oldu.

Yükseköğretim alanındaki hareketliliğin toplumsal sonuçlarının yanı sıra çok önemli ekonomik sonuçları olduğunu da göz ardı etmemek gerekmektedir. Almanya, Fransa, Kanada ve ABD gibi ülkeler öğrenci hareketliliğini seçkin yabancı öğrencileri ileride kendi nitelikli işgücüne katma beklentisi içinde desteklemektedirler. Avustralya, İngiltere, Yeni Zelanda gibi bazı ülkeler ise yabancı öğrencilerden alınan yüksek öğrenim harçları ile ek mali kaynak yaratmak amacını gütmektedirler.

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet üyesi olarak birçok ülkede Maarif Okulları ve Üniversiteleri açmak için çalışmalar içindeyim. Ziyaret ettiğim ülkelerde Türkiye’ye olan güven ve hayranlıklarını bir kez daha görüyorum. Örneğin Afrika’da Türkiye adeta bir umut ülkesi.

Trabzon; Doğu Karadeniz bölgesinin hem kültürel hem eğitim, hem de ticari olarak merkezi konumundadır. Ayrıca, Karadeniz’e kıyısı bulunan ve de 300 milyondan fazla insanın yaşadığı pek çok ülke ile çok yakın coğrafi konuma sahip olduğu gibi tarihi İpek Yolu’nun da başlangıcındadır. Bu haliyle Trabzon, doğunun batıya, batının doğuya, kuzeyin güneye ve güneyinde kuzeye açıldığı bir kapı konumundadır. Her yıl bölge insanından 4 milyondan fazlasının karışıp kaynaştığı bir kültür ve ticaret şehri hüviyetindedir.

Kurmayı planladığımız başta eğitim fakültesi olmak üzere İletişim, Spor Bilimleri ve Tıp fakültelerimiz sadece kendi vatandaşımıza değil uluslararası öğrenciler için de eğitime açılan kapı olacaktır.

Rektör Prof. Dr. Aşkın Asan sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikli hedefimiz üniversitemizi geliştirmektir. Arkadaşlarımızla beraber yol haritamızı tamamladık. Artık önümüzü net olarak görüyoruz. 6-7 sene içinde Avrasya Üniversitesini tamamen kurmuş olacağız. Alt yapısı tamamlanmış, sosyal alanları yapılmış 25 bin öğrencinin okuduğu üniversiteye kavuşacağız. Akademik kadro ve yönetici personel konusunda seçici davrandık. Yüksekokul müdürlerimizin seçimini doğru yaptık. Hemen çevre düzenlenmesi tamamlanmış, mimari yapısıyla cazibe yaratan öğrencilerimizin mutlu oldukları bir sosyal yaşam merkezi kuruyoruz. Bu konuda Sayın Ömer Yıldız’ın gayretleri büyüktür. Hayallerinin peşinden yola çıkıp, zoru başaran, Mütevelli Heyet Başkanımız Ömer Yıldız beyin Trabzon’a, bölgemize ve Ülkemize böylesine anlamlı eğitim yuvasını kazandırmada ve üniversiteyi büyütmede rolü çok büyüktür.