KATAR EMİRİ EL-SANİ VE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A AVRASYA ÜNİVERSİTESİNDEN SÜRPRİZ SERGİ

Türkiye –Katar yüksek stratejik komite toplantısı ve Trabzonspor Akyazı Şenol Güneş Spor Kompleksinin açılı için Trabzon’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El-Sani’ye Avrasya Üniversitesi tarafından sürpriz bir sergi hazırlandı.

katar-fotoRamada Otelde Avrasya Üniversitesi tarafından düzenlenen sergide Bab-ı Ali ile Katar hanedanı Casim bin Muhammed Es Sani döneminde yapılan resmi yazışmalarından oluşan belgeler yer aldı. Avrasya Üniversitesinde Osmanlıca dersi alan öğrencilerin çevirilerinin yer aldığı sergiyi Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Katar Emiri El-Sani birlikte ziyaret ettiler. Erdoğan ve misafiri Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan’dan sergilen arşivler hakkında bilgi aldı.

Konu hakkında Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan Katar Televizyonu’na verdiği demeçte: “Osmanlı Arşivini araştırdığımızda tarihimizi aydınlatan birçok değerli bilgilere ulaşıyoruz. Barış, kardeşlik ve adalet ilkesiyle dünyanın dört bir yanına damga vuran ecdadımız bize gurur veriyor . Kardeş ülkemiz Katar için sürpriz bir sergi hazırlamak istedik. Üniversitemizde Osmanlıca dersi alan öğrencilerimiz ilk olarak Osmanlı Arşivlerine giderek ciddi bir araştırma yaptılar. Topladıkları verileri tercüme ettiler ve bu 17 eserden oluşan sergimiz ortaya çıktı.  Öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız ve misafirine de bir sürpriz yapmış olduk. Bizler atalarımızın izinden yürümeye devam ediyoruz. Kardeşliğimizin sonsuza kadar devam etmesini diliyorum dedi.

Öte yandan Katar Emiri El-Sani Avrasya Üniversitesi yetkililerini ve öğrencilerini Katar’a davet etti.

Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Ömer Yıldız ise Katar Emiri’nin Trabzon Ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve Avrasya Üniversitesi ile Katar Yükseköğretim Kurumları arasında yüksek seviyeli ilişki kurmayı arzu ettiğini belirtti.

Osmanlı arşivinden alınarak derlenen yazışmalar Trabzon Ramada otelde sergilenmeye devam ediyor.