Dış İlişkiler Koordinatörlüğü ile Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Sejong Hakdang Enstitüsünün ortaklaşa organize ettiği ‘’ Kore Kültür Günü Etkinliği ’’ Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız yerleşkesinde konferans salonunda gerçekleşti. Etkinliğe Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Eğitim, Kültür ve Spor Müsteşarı Dong Woo Cho, beraberindeki heyetle katıldı. Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, rektör yardımcıları Prof. Dr. Yavuz Özoran, Prof. Dr. Muhammed Kamali başta olmak üzere birçok akademisyenin de katıldığı etkinliğe Avrasya Üniversitesi öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi.

Etkinliğin açılış konuşmasını rektör Prof. Dr. Aşkın Asan yaptı. Asan, cümlelerine hain terör saldırısı sebebiyle hayatlarını kaybeden kahraman polislerimize ve sivil vatandaşlarımıza Yüce Rabbimizden rahmet diliyoruz ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Şunu bilsinler ki Türkiye’ye hiçbir kuvvet asla diz çöktüremeyecektir, Vatan tek yürek ayaktadır, cümleleriyle başladı.

Asan konuşmasında şu cümlelere yer verdi. Bugün çok anlamlı bir etkinlik kapsamında buradayız. Güney Kore, Türkiye’ye 8 bin kilometre uzaklıkta Türk halkının en çok sempati duyduğu ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler 11 Ağustos 1949 tarihinde ülkemizin Kore Cumhuriyeti’ni bağımsız bir devlet olarak tanımasıyla başlamıştır. Kore Savaşı’na bir tugayla katılmamız ikili ilişkilerimize olumlu bir hava getirmiş ve 1957 yılında diplomatik ilişkiler kurulmuştur. Kore kaynaklarına göre Türkiye, Kore Savaşı’na katılan 16 ülkeden asker sayısı bakımından dördüncü (21.212), şehit verenler bakımından üçüncü (966), toplam zayiat (yaralı ve savaş esirleri dahil) bakımından üçüncü (2.365) sıradadır. Bizim köyde Kore şehidi bulunmaktadır. Savaşta şehit olan 462 askerimiz Kore’nin Busan kentinde bulunan BM Kore Anıtsal Mezarlığı’nda (UNMCK) yatmaktadır. Kore halkı Türk halkını “kan kardeş” olarak nitelendirmektedir. Ve bu kardeşlik aslında Göktürkler’den beri devam etmektedir. Kore Savaşı’na katılan Türk Tugayı, savaşa katılan askeri birlikler içinde öksüz ve yetim kalan Koreli çocuklar için okul inşa eden tek birliktir ve bu durum Kore halkı tarafından günümüzde dahi hatırlanmaktadır.

İkili ilişkilerimiz her alanda devam etmektedir. Başta elektronik, demirçelik ve otomotiv anasanayinde dünya çapında önemli bir konuma sahip Kore Cumhuriyeti’nin ülkemizde de büyük yatırımları yer almaktadır. Bu bağlamda öğrencilerimizin de KORE Dili ve Kültürünü öğrenmeleri kariyerleri açısında önem arz etmektedir. Avrasya Üniversitesi ile KORE Büyükelçiliği ve Sejong Hakdang Enstitüsü arasında imzalanan anlaşma uyarınca faaliyete başlayan Kore Dili eğitimi bugün 7. Haftasındadır. 31 Ekim 2016, Pazartesi ilk ders başlamıştır.

CHO; TÜRKİYE KARDEŞİMİZ

Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Eğitim, Kültür ve Spor Müsteşarı Dong Woo Cho ise iki ülke arasındaki tarihi dostluğun her alanda değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Cho, kimle konuşursak konuşalım mutlaka yakınlarından biri ya Kore şehidi, ya da Kore gazisi. Dedelerini topraklarımızda şehit veren halk bizleri yine bağrına basıyor, her yerde sıcak kanlılığını gösteriyor. Bu ülkede iş yapmak başka ülkelere göre daha kolay. Nereye gitsem kapılar sonuna kadar açılıyor. Türkiye’yi sevmeyene hiç rastlamadım. Bizim tek kardeşimiz var oda Türkiye, dedi.

Cho, Avrasya Üniversitesinde açılan Kore Dili Kursunun önemine de değinerek, iki dost milletlerin birbirlerini daha iyi tanıyabilmeleri gerekir, bunun içinde en önemli unsur dillerini öğrenmektir dedi.

Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte Kore tanıtım filmi izletildi. Korece dili seminerinin ardından program Kore geleneksel müzik konseri ve dans gösterisi ile son buldu.

Avrasya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan tüm misafir katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti.

kore-gunu-2

kore-gunu-3